Peticion! 100-vjetori i pavarsisë në Google

Ky lajm u publikua më: 08/09/2012 4:29:59 AM

Të gjithë e dimë se Google me rastin e festave, ose lindjen/vdekjen e një personi shumë të rëndësishëm, vendos një ‘doodle’, ose ndryshon logon e saj në Homepage.. Por ne tek stafi i Tech.Al duam që edhe 100 vjetori i pavarsisë të vëndit tonë të publikohet për të gjithë botën më 28 Nëntor.

CRRdHQSYOJJvebf 556x313 noPad Peticion! 100 vjetori i pavarsisë në Google

Prandaj dhe kemi nisur një peticion, që të mbledhim sa më shumë ‘firma’ që t’i bëjmë thirrje Google, që edhe pavarësia e Shqipërisë të njihet nga Google si një eveniment i rëndësishëm.

Kështu që jeni të lutur të firmosni peticionin, dhe t’u thoni sa më shumë shokë dhe shoqeve që të jetë e mundur. Kjo mund të bëhet një realitet. Kjo mund të bëhet realitet vetëm n.q.s ju themi të gjithëve!

http://www.change.org/petitions/google-have-a-doodle-for-albania-s-100-year-anniversary-of-independence

Vizitoret kerkuan termat:

 • 100 vjetori i pavarsis ese
 • poezi per 100 vjet pavarsi
 • 100 vjet pavarsi ese
 • 100 vjet pavarsi poezi
 • ese 100 vjet pavarsi
 • ese 100 vjetori i pavarsis
 • 100 vjetori i pavarsis se shqiperise ese
 • 100 vjet pavarsi
 • 100 vjetori i pavarsis se shqiperise poezi
 • 100 vjetori i pavarsis

64 Përgjigje për “Peticion! 100-vjetori i pavarsisë në Google”

 1. Sokol

  Sep 11. 2012

  Ju pershendes per kete nisme, por kam nje pyetje: Perse “pavarsi” eshte shkruajtur pa ë. Versioni i sakte duhet “pavarësi”.

  Përgjigju këtij komenti
 2. arta

  Oct 07. 2012

  ju lutem nje poezi sa ma shpejt per 100 vjetorin e pavarsis sepse me duhet please

  Përgjigju këtij komenti
 3. vildane

  Oct 28. 2012

  ju lutem nje ese per 100 vjetorin e pavarsis.

  Përgjigju këtij komenti
 4. ARLIND

  Oct 30. 2012

  ju lutem nje ese per 100 vjetorin e pavarsis.

  Përgjigju këtij komenti
 5. toska

  Nov 04. 2012

  Ju lutem nje ese me duhet sonte URGJENTISHT..Teme 100 Vjet Pavarsi

  Përgjigju këtij komenti
 6. lida

  Nov 04. 2012

  ju lutem nje ese per 100 vjetorin e shqiperise

  Përgjigju këtij komenti
 7. gjak embla

  Nov 05. 2012

  ju lutemi na shruani ndonje ese per 100 jetorin e pavarsise

  Përgjigju këtij komenti
 8. MAJLINDA

  Nov 06. 2012

  DESHIROJ NJE ESE PER 100 VJETORIN E PAVARSIS SE SHQIPERIS

  Përgjigju këtij komenti
 9. albiona

  Nov 06. 2012

  ju lutemte ma gjeni nje poezi 100 vjet panvarsi…
  ju lutem???

  Përgjigju këtij komenti
 10. egerta

  Nov 06. 2012

  ju lutemmmmm nje ese per 100 vjetorin e pavarsis ju lutemm shpejt!!

  Përgjigju këtij komenti
 11. miri

  Nov 06. 2012

  Shkruaj komentin këtu…

  Përgjigju këtij komenti
 12. iljaz

  Nov 06. 2012

  ju lutem sa me shpejt nje pojezi per 100 vjetorin e shpiperise

  Përgjigju këtij komenti
 13. silva

  Nov 07. 2012

  nje ese ju lutem per 100 vjet pavaresi

  Përgjigju këtij komenti
 14. Nje ese per 28 nentorin tani

  Nov 08. 2012

  Nje ese per 28 nentorin

  Përgjigju këtij komenti
 15. ju lutem nje ese me teme 100 vjet pavaresi

  Përgjigju këtij komenti
 16. andi

  Nov 08. 2012

  i ese 100 vjet pavaresi

  Përgjigju këtij komenti
 17. klara

  Nov 09. 2012

  ju lutem nqfs dikush mund te ma beje nje ese per 100 vjetorin
  e pavarsise shpejt ama……….

  Përgjigju këtij komenti
 18. klara

  Nov 09. 2012

  ju lutem nqfs dikush mund te ma beje nje ese per 100 vjetorin
  e pavarsise shpejt ama……….??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  Përgjigju këtij komenti
 19. elejda

  Nov 11. 2012

  bukur ju pergezoj me duhet nje ese a ma gjeni dot
  gezuar pavarsine dhe ta largojme me dhune te keqen dhe korrupsionin

  Përgjigju këtij komenti
 20. klara

  Nov 13. 2012

  ju lutemi një ese për 100 vjet pavarsi

  Përgjigju këtij komenti
 21. elsa

  Nov 13. 2012

  Shkruaj komentin këtu…

  Përgjigju këtij komenti
 22. Diellza

  Nov 14. 2012

  Ju lutem a bën një këngë për 100 vjetorin e pavarsis

  Përgjigju këtij komenti
 23. Diellza

  Nov 14. 2012

  Ju lutem a bën sa më shpejtttttt ????????

  Përgjigju këtij komenti
 24. hatim

  Nov 15. 2012

  ese per 100 vjetorin e pavarsise

  Përgjigju këtij komenti
 25. Twilight

  Nov 15. 2012

  JA KU E KENNI EDHE ESENE

  Fitoret e rrufeshme të shteteve ballkanike i detyruan Fuqitë e Mëdha të rishikonin vendimin e tyre për të mos lejuar ndryshimin e status quo-së në Ballkan. Qysh në fund të tetorit në rrethet diplomatike dhe në shtypin evropian filloi të flitej për nevojën e ndryshimeve territoriale në të mirë të aleatëve ballkanikë. Në këto kushte, patriotët shqiptarë që ndodheshin jashtë atdheut vendosën të ndërmerrnin një veprim të ri politik krahas atij të “Shoqërisë së zezë për shpëtim” e të rretheve të tjera atdhetare brenda vendit. Qëllimi i këtij veprimi do të ishte të shpëtohej Shqipëria nga copëtimi, të ruhej tërësia e saj tokësore e të mblidhej një kuvend kombëtar që do të vendoste për fatin e saj. Nismën për këtë veprim të ri e morën Ismail Qemali dhe Luigj Gurakuqi, të cilët mendonin se do të kishin përkrahjen e Lidhjes Tripalëshe. Ata u nisën nga Stambolli dhe arritën në Bukuresht, ku më 5 nëntor 1912 organizuan mbledhjen e kolonisë shqiptare të atjeshme. Aty u vendos të themelohej “një komitet drejtonjës” që të merrte në dorë qeverinë e vendit; të krijohej një komision që do të shkonte në Evropë për të mbrojtur përpara qeverive të Fuqive të Mëdha “të drejtat kombëtare e lokale të popullit shqiptar” dhe një komitet në Bukuresht, që do të bashkërendonte veprimtarinë e komiteteve të tjera brenda e jashtë Shqipërisë për t’i ardhur atdheut në ndihmë. Mbledhja e Bukureshtit në vendimin e saj nuk përcaktoi qartë nëse do të kërkohej autonomi a pavarësi. Kjo do të përcaktohej, siç duket, nga zhvillimi i mëtejshëm i ngjarjeve dhe nga qëndrimi që do të mbanin kundrejt çështjes shqiptare Fuqitë e Mëdha. Për këtë qëllim Ismail Qemali me shokë shkoi në Vjenë, ku bisedoi me ambasadorin anglez, Berhtoldin, dhe me ambasadorin italian. Gjatë rrugës ose ndoshta në kryeqytetin austriak Ismail Qemali u njoftua për lëvizjen që kishte filluar në Shqipëri për mbledhjen e një kuvendi kombëtar. Ai i deklaroi më 10 nëntor ambasadorit anglez se do të nisej së shpejti për në Vlorë për të marrë pjesë në një mbledhje të krerëve shqiptarë, se shqiptarët ishin të vendosur të ruanin vendin e tyre, se ata do të luftonin deri në pikën e fundit të gjakut për të mos lejuar një copëtim të tij dhe se krijimi i një Shqipërie më vete do të mënjanonte një ndërhyrje të Austrisë dhe të Italisë.Ideja për mbledhjen e një kuvendi në Shqipëri, që do t’u paraqiste Fuqive të Mëdha kërkesat e popullit shqiptar, kishte gjetur përkrahjen e qeverisë austro-hungareze. Berhtoldi e njoftoi Ismail Qemalin se Vjena ishte për një Shqipëri autonome. I tillë ishte edhe opinioni që mbizotëronte në rrethet diplomatike të Fuqive të tjera të Mëdha. Por autonomia në kuadrin e Perandorisë Osmane tashmë nuk kishte asnjë kuptim. Ushtria osmane në Ballkan ishte shpartalluar në të gjitha frontet. Trupat serbe, malazeze e greke kishin hyrë thellë në tokën shqiptare.Në këto kushte e vetmja zgjidhje e drejtë e çështjes shqiptare ishte ajo e shpalljes së pavarësisë. Në këtë përfundim arriti grupi i atdhetarëve i kryesuar nga Ismail Qemali, i cili më 19 nëntor deklaronte në Trieste, ku kishte arritur bashkë me shokët, se: “… menjëherë pas mbërritjes së tij në Shqipëri do të shpallej pavarësia e Shqipërisë dhe do të zgjidhej qeveria e përkohshme”. Nga Triestja komisionit që ishte formuar në Vlorë për përgatitjen e mbledhjes së kuvendit kombëtar iu dërgua një telegram, me anë të të cilit kërkohej që të merreshin masa për thirrjen e delegatëve.Ideja e pavarësisë së Shqipërisë dhe lajmi i mbledhjes së kuvendit kombëtar u pritën me entuziazëm të madh në Shqipëri, ku gjetën një truall të përgatitur qysh më parë nga rrethet atdhetare të vendit. Këto rrethe kishin vendosur lidhje ndërmjet tyre dhe kishin caktuar Vlorën si qendër ku do të bëhej mbledhja e përfaqësuesve të kombit shqiptar.Grupi i kryesuar nga Ismail Qemali arriti në Durrës më 21 nëntor. Së bashku me atdhetarët durrsakë ai vendosi të ngrinte në qytet flamurin kombëtar. Por autoritetet osmane, të ndihmuara nga armiku i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare dhespot Jakovi, arritën, ndonëse përkohësisht, ta pengonin këtë veprim. Komanda turke e Janinës u orvat nga ana e saj ta kapte Ismail Qemalin gjallë ose vdekur, por shumë shpejt u detyrua të hiqte dorë nga ky vendim. Administrata turke në krahinat e Shqipërisë, të papushtuara ende nga ushtritë ballkanike, në përgjithësi nuk ishte në gjendje ta pengonte lëvizjen shqiptare. Ajo i trembej shumë një konflikti të armatosur me shqiptarët, në një kohë kur po ndiqej këmba-këmbës nga aleatët ballkanikë dhe kur e vetmja rrugë tërheqjeje në perëndim ishte Shqipëria.Të shoqëruar nga delegatët e Durrësit, të Shijakut, të Tiranës e të Krujës, Ismail Qemali me shokët e tij u nisën për në Kavajë. Prej andej nëpër Karatoprak kaluan në Fier, ku u takuan me delegatët e Kosovës, dhe më 25 nëntor arritën në Vlorë. Këtu delegatët e popullit shqiptar u pritën me festë. “Një zjarr i shenjtë patriotizmi, – shkruan Ismail Qemali në kujtimet e tij, – kishte pushtuar qytetin ku kisha lindur dhe populli më përshëndeste kudo me entuziazëm dhe gëzim”.Puna e parë e udhëheqësit patriot qysh më 26 nëntor ishte organizimi i forcave të armatosura. Për këtë qëllim ai ngriti një komision organizues dhe u dërgoi pleqësive të katundeve një qarkore, me anën e së cilës porositeshin të mobilizonin njerëzit e aftë për armë dhe t’i mbanin ata në gatishmëri. Ndërkohë, ushtria serbe po përparonte me shpejtësi në tokat shqiptare. Ajo po i afrohej Durrësit, Tiranës, Krujës dhe Elbasanit. Rrethet atdhetare të këtyre qyteteve vendosën ta shpallnin sa më parë pavarësinë për t’i vënë autoritetet ushtarake serbe përpara faktit të kryer. Më 25 nëntor Elbasani shpalli i pari pavarësinë. Të nesërmen atë e shpallën Durrësi e Tirana dhe më 27 nëntor Kavaja, Peqini e Lushnja. Për shkak të përparimit të pandalur të ushtrive serbe, gjendja në Shqipëri po bëhej gjithnjë më kritike. Kjo ishte arsyeja që në mbrëmjen e 27 nëntorit delegatët që ndodheshin në Vlorë, ndonëse nuk kishin arritur ende përfaqësuesit e disa krahinave, vendosën të mblidhnin të nesërmen kuvendin kombëtar.Më 28 Nëntor 1912, në orën 14, u hap në Vlorë Kuvendi Kombëtar. Në mbledhjen e parë të Kuvendit morën pjesë 37 delegatë, të cilët u shtuan gjatë ditëve që pasuan duke arritur në 63 veta, që përfaqësonin të gjitha viset shqiptare. Pjesa më e madhe e tyre ishin udhëheqës e veprimtarë të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare. Përveç Ismail Qemalit merrnin pjesë Luigj Gurakuqi, Isa Boletini, Sali Gjuka, Bedri Pejani, Rexhep Bej Mitrovica, Vehbi Agolli, Nikollë Kaçorri, Jani Minga, Abdi Bej Toptani, Pandeli Cale, Dudë Karbunara, Lef Nosi, Mit’hat Frashëri, Mehmet Pashë Deralla, Hasan Hysen Budakova, Ajdin Draga, Sherif efendi Dibra, Dhimitër Mborja, Dhimitër Zografi, Shefqet Bej Daiu, Rexhep Ademi, Dhimitër Berati, Kristo Meksi, Xhelal Bej Koprencka, Spiro Ilo, Ilias Bej Vrioni, Sami Bej Vrioni, Hajredin Cakrani, Shefqet Bej Vërlaci etj. Isa Boletini mbërriti me 400 luftëtarë kosovarë më 29 nëntor, i pritur me gëzim të madh nga popullsia dhe nga delegatët e Kuvendit. Nga udhëheqësit e tjerë kosovarë, për shkak të rrethanave të luftës, nuk mundën të merrnin pjesë Hasan Bej Prishtina, Nexhip Draga, Idriz Seferi, Sait Hoxha etj., që ndodheshin në burgun e Beogradit, si edhe Bajram Curri, i cili, ndonëse u nis për në Kuvend, u pengua nga luftimet gjatë rrugës. Pjesëmarrja në Kuvend e delegatëve nga të gjitha qytetet e Shqipërisë, duke përfshirë edhe ato që ndodheshin të pushtuara nga ushtritë serbe, malazeze e greke, i dha atij karakterin e një asambleje kombëtare mbarëshqiptare. Kjo ishte njëherazi shprehje e vendosmërisë së të gjithë shqiptarëve për t’u bashkuar në shtetin e vet kombëtar, në të cilin do të përfshiheshin të gjitha viset shqiptare.Kuvendi zgjodhi si kryetar Ismail Qemalin, i cili foli për të kaluarën e Shqipërisë nën sundimin osman dhe për luftërat e shqiptarëve për të fituar të drejtat e tyre. Ai vuri në dukje se në rrethanat e krijuara nga Lufta Ballkanike “e vetmja udhë shpëtimi ishte ndarja e Shqipërisë nga Turqia”.Propozimi i kryetarit u miratua njëzëri nga delegatët, të cilët nënshkruan dokumentin historik për Pavarësinë e Shqipërisë, ku thuhej: “… Shqipëria me sot të bëhet më vehte, e lirë e mosvarme”. Pastaj u ngrit madhërisht flamuri kombëtar i Shqipërisë përpara mijëra njerëzve që ishin mbledhur jashtë selisë së Kuvendit e që e pritën këtë ngjarje historike me brohoritje entuziaste, ndërsa populli përshkonte duke kënduar rrugët e qytetit, oratorët atdhetarë, si Jani Minga, Murat Toptani etj., me fjalimet e zjarrta evokonin luftërat e popullit shqiptar për liri.Nga Kuvendi i Vlorës doli gjithashtu qeveria e përkohshme e kryesuar nga Ismail Qemali.

  Përgjigju këtij komenti
 26. rina

  Nov 16. 2012

  Shkruaj komentin këtu…

  Përgjigju këtij komenti
 27. Mirlinda

  Nov 16. 2012

  Hej ju lutem qe ti qitni disa poezi per 100 vjetorin e pavarsis edhe per Adem Jashari plzz qitni me duhen shum sot plzz

  Përgjigju këtij komenti
 28. hahahahhaha

  Nov 17. 2012

  ju lutem nje poezi per 28 nentorin

  Përgjigju këtij komenti
 29. tamana

  Nov 17. 2012

  JU lutemm a ben disa poeziii per 28 nentorin

  Përgjigju këtij komenti
 30. bukurie

  Nov 17. 2012

  po cfar miri bre dy strofa ku me dal mi than aty para tanve keta dy strofaa e po e bani rrafsh mir mir :P kun mir spo shof

  Përgjigju këtij komenti
 31. silvi

  Nov 18. 2012

  nje ese per 100 vjetorin e pavarsise ju lutem sot me duhet

  Përgjigju këtij komenti
 32. megamontie

  Nov 19. 2012

  ah ese pallidhje dhifsha ne ta muti i zanav

  Përgjigju këtij komenti
 33. megamontie

  Nov 19. 2012

  Fitoret e rrufeshme të shteteve ballkanike i detyruan Fuqitë e Mëdha të rishikonin vendimin e tyre për të mos lejuar ndryshimin e status quo-së në Ballkan. Qysh në fund të tetorit në rrethet diplomatike dhe në shtypin evropian filloi të flitej për nevojën e ndryshimeve territoriale në të mirë të aleatëve ballkanikë. Në këto kushte, patriotët shqiptarë që ndodheshin jashtë atdheut vendosën të ndërmerrnin një veprim të ri politik krahas atij të “Shoqërisë së zezë për shpëtim” e të rretheve të tjera atdhetare brenda vendit. Qëllimi i këtij veprimi do të ishte të shpëtohej Shqipëria nga copëtimi, të ruhej tërësia e saj tokësore e të mblidhej një kuvend kombëtar që do të vendoste për fatin e saj. Nismën për këtë veprim të ri e morën Ismail Qemali dhe Luigj Gurakuqi, të cilët mendonin se do të kishin përkrahjen e Lidhjes Tripalëshe. Ata u nisën nga Stambolli dhe arritën në Bukuresht, ku më 5 nëntor 1912 organizuan mbledhjen e kolonisë shqiptare të atjeshme. Aty u vendos të themelohej “një komitet drejtonjës” që të merrte në dorë qeverinë e vendit; të krijohej një komision që do të shkonte në Evropë për të mbrojtur përpara qeverive të Fuqive të Mëdha “të drejtat kombëtare e lokale të popullit shqiptar” dhe një komitet në Bukuresht, që do të bashkërendonte veprimtarinë e komiteteve të tjera brenda e jashtë Shqipërisë për t’i ardhur atdheut në ndihmë. Mbledhja e Bukureshtit në vendimin e saj nuk përcaktoi qartë nëse do të kërkohej autonomi a pavarësi. Kjo do të përcaktohej, siç duket, nga zhvillimi i mëtejshëm i ngjarjeve dhe nga qëndrimi që do të mbanin kundrejt çështjes shqiptare Fuqitë e Mëdha. Për këtë qëllim Ismail Qemali me shokë shkoi në Vjenë, ku bisedoi me ambasadorin anglez, Berhtoldin, dhe me ambasadorin italian. Gjatë rrugës ose ndoshta në kryeqytetin austriak Ismail Qemali u njoftua për lëvizjen që kishte filluar në Shqipëri për mbledhjen e një kuvendi kombëtar. Ai i deklaroi më 10 nëntor ambasadorit anglez se do të nisej së shpejti për në Vlorë për të marrë pjesë në një mbledhje të krerëve shqiptarë, se shqiptarët ishin të vendosur të ruanin vendin e tyre, se ata do të luftonin deri në pikën e fundit të gjakut për të mos lejuar një copëtim të tij dhe se krijimi i një Shqipërie më vete do të mënjanonte një ndërhyrje të Austrisë dhe të Italisë.Ideja për mbledhjen e një kuvendi në Shqipëri, që do t’u paraqiste Fuqive të Mëdha kërkesat e popullit shqiptar, kishte gjetur përkrahjen e qeverisë austro-hungareze. Berhtoldi e njoftoi Ismail Qemalin se Vjena ishte për një Shqipëri autonome. I tillë ishte edhe opinioni që mbizotëronte në rrethet diplomatike të Fuqive të tjera të Mëdha. Por autonomia në kuadrin e Perandorisë Osmane tashmë nuk kishte asnjë kuptim. Ushtria osmane në Ballkan ishte shpartalluar në të gjitha frontet. Trupat serbe, malazeze e greke kishin hyrë thellë në tokën shqiptare.Në këto kushte e vetmja zgjidhje e drejtë e çështjes shqiptare ishte ajo e shpalljes së pavarësisë. Në këtë përfundim arriti grupi i atdhetarëve i kryesuar nga Ismail Qemali, i cili më 19 nëntor deklaronte në Trieste, ku kishte arritur bashkë me shokët, se: “… menjëherë pas mbërritjes së tij në Shqipëri do të shpallej pavarësia e Shqipërisë dhe do të zgjidhej qeveria e përkohshme”. Nga Triestja komisionit që ishte formuar në Vlorë për përgatitjen e mbledhjes së kuvendit kombëtar iu dërgua një telegram, me anë të të cilit kërkohej që të merreshin masa për thirrjen e delegatëve.Ideja e pavarësisë së Shqipërisë dhe lajmi i mbledhjes së kuvendit kombëtar u pritën me entuziazëm të madh në Shqipëri, ku gjetën një truall të përgatitur qysh më parë nga rrethet atdhetare të vendit. Këto rrethe kishin vendosur lidhje ndërmjet tyre dhe kishin caktuar Vlorën si qendër ku do të bëhej mbledhja e përfaqësuesve të kombit shqiptar.Grupi i kryesuar nga Ismail Qemali arriti në Durrës më 21 nëntor. Së bashku me atdhetarët durrsakë ai vendosi të ngrinte në qytet flamurin kombëtar. Por autoritetet osmane, të ndihmuara nga armiku i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare dhespot Jakovi, arritën, ndonëse përkohësisht, ta pengonin këtë veprim. Komanda turke e Janinës u orvat nga ana e saj ta kapte Ismail Qemalin gjallë ose vdekur, por shumë shpejt u detyrua të hiqte dorë nga ky vendim. Administrata turke në krahinat e Shqipërisë, të papushtuara ende nga ushtritë ballkanike, në përgjithësi nuk ishte në gjendje ta pengonte lëvizjen shqiptare. Ajo i trembej shumë një konflikti të armatosur me shqiptarët, në një kohë kur po ndiqej këmba-këmbës nga aleatët ballkanikë dhe kur e vetmja rrugë tërheqjeje në perëndim ishte Shqipëria.Të shoqëruar nga delegatët e Durrësit, të Shijakut, të Tiranës e të Krujës, Ismail Qemali me shokët e tij u nisën për në Kavajë. Prej andej nëpër Karatoprak kaluan në Fier, ku u takuan me delegatët e Kosovës, dhe më 25 nëntor arritën në Vlorë. Këtu delegatët e popullit shqiptar u pritën me festë. “Një zjarr i shenjtë patriotizmi, – shkruan Ismail Qemali në kujtimet e tij, – kishte pushtuar qytetin ku kisha lindur dhe populli më përshëndeste kudo me entuziazëm dhe gëzim”.Puna e parë e udhëheqësit patriot qysh më 26 nëntor ishte organizimi i forcave të armatosura. Për këtë qëllim ai ngriti një komision organizues dhe u dërgoi pleqësive të katundeve një qarkore, me anën e së cilës porositeshin të mobilizonin njerëzit e aftë për armë dhe t’i mbanin ata në gatishmëri. Ndërkohë, ushtria serbe po përparonte me shpejtësi në tokat shqiptare. Ajo po i afrohej Durrësit, Tiranës, Krujës dhe Elbasanit. Rrethet atdhetare të këtyre qyteteve vendosën ta shpallnin sa më parë pavarësinë për t’i vënë autoritetet ushtarake serbe përpara faktit të kryer. Më 25 nëntor Elbasani shpalli i pari pavarësinë. Të nesërmen atë e shpallën Durrësi e Tirana dhe më 27 nëntor Kavaja, Peqini e Lushnja. Për shkak të përparimit të pandalur të ushtrive serbe, gjendja në Shqipëri po bëhej gjithnjë më kritike. Kjo ishte arsyeja që në mbrëmjen e 27 nëntorit delegatët që ndodheshin në Vlorë, ndonëse nuk kishin arritur ende përfaqësuesit e disa krahinave, vendosën të mblidhnin të nesërmen kuvendin kombëtar.Më 28 Nëntor 1912, në orën 14, u hap në Vlorë Kuvendi Kombëtar. Në mbledhjen e parë të Kuvendit morën pjesë 37 delegatë, të cilët u shtuan gjatë ditëve që pasuan duke arritur në 63 veta, që përfaqësonin të gjitha viset shqiptare. Pjesa më e madhe e tyre ishin udhëheqës e veprimtarë të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare. Përveç Ismail Qemalit merrnin pjesë Luigj Gurakuqi, Isa Boletini, Sali Gjuka, Bedri Pejani, Rexhep Bej Mitrovica, Vehbi Agolli, Nikollë Kaçorri, Jani Minga, Abdi Bej Toptani, Pandeli Cale, Dudë Karbunara, Lef Nosi, Mit’hat Frashëri, Mehmet Pashë Deralla, Hasan Hysen Budakova, Ajdin Draga, Sherif efendi Dibra, Dhimitër Mborja, Dhimitër Zografi, Shefqet Bej Daiu, Rexhep Ademi, Dhimitër Berati, Kristo Meksi, Xhelal Bej Koprencka, Spiro Ilo, Ilias Bej Vrioni, Sami Bej Vrioni, Hajredin Cakrani, Shefqet Bej Vërlaci etj. Isa Boletini mbërriti me 400 luftëtarë kosovarë më 29 nëntor, i pritur me gëzim të madh nga popullsia dhe nga delegatët e Kuvendit. Nga udhëheqësit e tjerë kosovarë, për shkak të rrethanave të luftës, nuk mundën të merrnin pjesë Hasan Bej Prishtina, Nexhip Draga, Idriz Seferi, Sait Hoxha etj., që ndodheshin në burgun e Beogradit, si edhe Bajram Curri, i cili, ndonëse u nis për në Kuvend, u pengua nga luftimet gjatë rrugës. Pjesëmarrja në Kuvend e delegatëve nga të gjitha qytetet e Shqipërisë, duke përfshirë edhe ato që ndodheshin të pushtuara nga ushtritë serbe, malazeze e greke, i dha atij karakterin e një asambleje kombëtare mbarëshqiptare. Kjo ishte njëherazi shprehje e vendosmërisë së të gjithë shqiptarëve për t’u bashkuar në shtetin e vet kombëtar, në të cilin do të përfshiheshin të gjitha viset shqiptare.Kuvendi zgjodhi si kryetar Ismail Qemalin, i cili foli për të kaluarën e Shqipërisë nën sundimin osman dhe për luftërat e shqiptarëve për të fituar të drejtat e tyre. Ai vuri në dukje se në rrethanat e krijuara nga Lufta Ballkanike “e vetmja udhë shpëtimi ishte ndarja e Shqipërisë nga Turqia”.Propozimi i kryetarit u miratua njëzëri nga delegatët, të cilët nënshkruan dokumentin historik për Pavarësinë e Shqipërisë, ku thuhej: “… Shqipëria me sot të bëhet më vehte, e lirë e mosvarme”. Pastaj u ngrit madhërisht flamuri kombëtar i Shqipërisë përpara mijëra njerëzve që ishin mbledhur jashtë selisë së Kuvendit e që e pritën këtë ngjarje historike me brohoritje entuziaste, ndërsa populli përshkonte duke kënduar rrugët e qytetit, oratorët atdhetarë, si Jani Minga, Murat Toptani etj., me fjalimet e zjarrta evokonin luftërat e popullit shqiptar për liri.Nga Kuvendi i Vlorës doli gjithashtu qeveria e përkohshme e kryesuar nga Ismail Qemali.

  Përgjigju këtij komenti
 34. desara

  Nov 19. 2012

  O moj Shqiperi moj tok arberore
  500 vite ishte nen roberi
  e asnjehere nuk u dorzove.
  Sa ke vujtur e sa je tretur
  sa je rrezuar e prap gjalle ke mbetur.
  Sa kenaqesi te jesh shqiptare
  me faqe te bardh te dalesh krenare.
  Kete mundesi e kam kete vite
  qe shume kohe kete dite e kemi prit.
  Kjo mundesi me nuk me vjen asnjehere
  te jesh ne 100 vjetorin e pavaresise
  Per mua nga Zoti eshte ndere
  kjo eshte nje poezi e punuar nga une …….

  Përgjigju këtij komenti
 35. desara

  Nov 19. 2012

  me fal po me duhesh nje ese me temen “100 vjet pavaresi” a mund te ma beni per sot ju lutem

  Përgjigju këtij komenti
 36. sandri

  Nov 19. 2012

  ju lutem a ma beni nje ese me teme;100 vjet pavarsi, se me duhet per neser ju lutem

  Përgjigju këtij komenti
 37. tyla

  Nov 19. 2012

  aaa nje poezi spo dishi me ba ,marre bile qita ka duft me di bile per 100 vjetorin e pavarsis ooooo os dishi asnja qita dine

  Përgjigju këtij komenti
 38. arbneta

  Nov 20. 2012

  une kam ne voj per nje poezi tja kushtoj pavarsis ama te mir te lutna shpejt nese bon

  Përgjigju këtij komenti
 39. elena

  Nov 21. 2012

  ju lutem kush e din vjershen fjala pavaresi thumani se me duhet per neser uju lutem

  Përgjigju këtij komenti
 40. engeta

  Nov 21. 2012

  ju lutem

  Përgjigju këtij komenti
 41. engetaaaaaaaa

  Nov 21. 2012

  Kuq e zi kryefjala e ke ti viti te cilen qdo shqiptar e priti .
  Kete vit festojm 100 vjet shtet esht 28 nentori data e shenume per te gjith shqiptart.
  shqiponja e bekume po na therret ne fole te vet te bashkohemi te gjith te festojm 100 vjet shtet .

  Përgjigju këtij komenti
 42. elita

  Nov 21. 2012

  ju lutem me duhet nje poezi per 100 vjetorin e pavaresise se shqiperise ju lutem me duhet tani plz

  Përgjigju këtij komenti
 43. Alind

  Nov 22. 2012

  Kete 28 nendor shqipetaret festojne 100 vjetorin e pavaresise. Sa sakrifica e sa perkushtim per atdheun u bene ne ato kohe te turbullta nga patriotet per te bere shqiperine te “mevetme”. Ishte koha kur perandoria turke ishte ne grahmat e fundit dhe kur fqinjet tane shfaqnin pretendimet e tyre per ta copetuar vendin tone.
  Plaku Ismail Qemali se bashku me shume atdhetare te tjere ne vend apo ne megrim, mori rrugen dhe detyren e veshtire per te shpallur pavaresine e Shqiperise. Shume pengesa u dolen perpara nga ata qe nuk donin apo nuk u interesonte nje shtet shqiptar, por ata I kaluan me vendosmeri sepse ishin te bindur qe ajo qe po benin ishte per te miren e kombit.
  Dhe finalja e gjithe kesaj ishte ngritja e flamurit ne Vlore dhe shpallja e Shqiperise te pavarur duke u prere shpresat serbeve, grekeve, malazezeve te cilet donin ta copetonin shqiperine ndermjet tyre. Menjehere pas Vlores flamuri u ngrit edhe ne qytetet e tjera te vendit, duke I hapur rruge ngritjes se qeverise se Vlores me kryeminister Ismail Qemali dhe ministra figura te tjera te njohura te kohes.
  Sot 100 vjet me pas ne e festojme me madheshti pavaresine tone dhe me mirenjohje kujtojme ata qe e bene te mundur. Festa e pavaresise eshte festuar cdo vit por k y I ketij viti eshte I vecante sepse eshte I 100 vit. Plot nje shekull. Secili nga ne duhet te japi kontributin e tij per kete ngjarje te madhe, per te cuar para endren e rilindesave, te patrioteve dhe te realizuesve te Shqiperise se pavarur qe kemi sot, se pari duke bere ato qe I kerkohen moshes tone: te mesojme te mesojme, te mesojme, se vetem keshtu kombi jone mund te shkoje perpara njesoj si kombet e tjera me te zhvilluara.

  Përgjigju këtij komenti
  • besartiiii

   Nov 25. 2012

   julutem me duhet nje ese siper shembull si kjo ktu
   vetë me ja hjek qeta

   te turbullta nga patriotet per te bere shqiperine te “mevetme”. Ishte koha kur perandoria turke ishte ne grahmat e fundit dhe kur fqinjet tane shfaqnin pretendimet e tyre per ta copetuar vendin tone.

   Kete 28 nendor shqipetaret festojne 100 vjetorin e pavaresise. Sa sakrifica e sa perkushtim per atdheun u bene ne ato kohe te turbullta nga patriotet per te bere shqiperine te “mevetme”. Ishte koha kur perandoria turke ishte ne grahmat e fundit dhe kur fqinjet tane shfaqnin pretendimet e tyre per ta copetuar vendin tone.
   Plaku Ismail Qemali se bashku me shume atdhetare te tjere ne vend apo ne megrim, mori rrugen dhe detyren e veshtire per te shpallur pavaresine e Shqiperise. Shume pengesa u dolen perpara nga ata qe nuk donin apo nuk u interesonte nje shtet shqiptar, por ata I kaluan me vendosmeri sepse ishin te bindur qe ajo qe po benin ishte per te miren e kombit.
   Dhe finalja e gjithe kesaj ishte ngritja e flamurit ne Vlore dhe shpallja e Shqiperise te pavarur duke u prere shpresat serbeve, grekeve, malazezeve te cilet donin ta copetonin shqiperine ndermjet tyre. Menjehere pas Vlores flamuri u ngrit edhe ne qytetet e tjera te vendit, duke I hapur rruge ngritjes se qeverise se Vlores me kryeminister Ismail Qemali dhe ministra figura te tjera te njohura te kohes.
   Sot 100 vjet me pas ne e festojme me madheshti pavaresine tone dhe me mirenjohje kujtojme ata qe e bene te mundur. Festa e pavaresise eshte festuar cdo vit por k y I ketij viti eshte I vecante sepse eshte I 100 vit. Plot nje shekull. Secili nga ne duhet te japi kontributin e tij per kete ngjarje te madhe, per te cuar para endren e rilindesave, te patrioteve dhe te realizuesve te Shqiperise se pavarur qe kemi sot, se pari duke bere ato qe I kerkohen moshes tone: te mesojme te mesojme, te mesojme, se vetem keshtu kombi jone mund te shkoje perpara njesoj si kombet e tjera me te zhvilluara.

   Përgjigju këtij komenti
  • aleks

   Dec 07. 2012

   shume bukur te lumte

   Përgjigju këtij komenti
 44. eneda

  Nov 27. 2012

  faleminderit për esen

  Përgjigju këtij komenti
 45. Shqiptar

  Nov 27. 2012

  Shqipëri<3<3<3

  Përgjigju këtij komenti
 46. alba

  Nov 28. 2012

  Ju lutem me beni nje kafe me teme 100 vjetori i pavaresise.
  Please……………… :(
  Gezuar te gjith shqiptareve 100 vjetorin! :P

  Përgjigju këtij komenti
 47. SKENDER BEU

  Nov 29. 2012

  SHENOMNI DHE MUA.JAM ME JU. KRUJE O QYTET I BEKUAR,PRITE PRITE SKENDERBENE,PO VJEN SI PELLUMB I SHKRUAR TE SHPETOJE MEMEDHENE.

  Përgjigju këtij komenti
 48. blerta

  Nov 29. 2012

  ju lutem nje ese per 28 nentorin

  Përgjigju këtij komenti
 49. romina

  Dec 16. 2012

  me duhet nje ese argumetuese

  Përgjigju këtij komenti
 50. donika

  Feb 12. 2013

  mua me pelqejne te gjitha

  Përgjigju këtij komenti
 51. egla

  Feb 22. 2013

  dua 1 tirana fest ne anglisht per mesim festimet ne tirane

  Përgjigju këtij komenti

Trackbacks/Pingbacks

 1. Një domein .AL, 20% ulje - 06/11/2012

  [...] hap tjetër i madh i faqes tonë është nisja e peticionit të Google-s për të njohur pavarësinë e Shqipërisë më 28 Nëntor në faqen e saj. Një peticion ky që me thënë të drejtën nuk e dija se do arrinte deri ku është sot, me [...]

 2. Ndryshimet e Instagram-it zemërojnë Anonymous - 19/12/2012

  [...] të njëjtën kohë, edhe faqja Change.org – faqja që na ndihmoi edhe ne për peticionin e Google me 28 Nëntor – ishte kthyer kundër Instagramit, me një peticion nga Jennifer Cox. [...]

 3. Ndryshimet e Instagram-it zemërojnë Anonymous – Raporteri.com - 20/12/2012

  [...] të njëjtën kohë, edhe faqja Change.org – faqja që na ndihmoi edhe ne për peticionin e Google me 28 Nëntor – ishte kthyer kundër Instagramit, me një peticion nga Jennifer Cox. [...]

Përgjigju

More in Editorial
apple i ben dem vetes
Ja pse Apple i bëri më shumë dëm vetes sesa Samsung-ut! [EDITORIAL]

Mënyra e vetme e Apple të prodhojë celularë që mbështetin 4G LTE është të marrë lejë nga Samsung, për të...

Close